Avoin vierailukohde

1. Rusilan tila

Puhakantie 267,
41400 Lievestuore

LA 11-17 & SU 12-16

Aktiviteetteja lapsille

Rusilan tila sijaitsee Niemisjärvellä, mutta muutama vuosi sitten Rusilan toiminta laajentui, kun isäntäpari päätti ostaa kantatilan läheisyydestä toisenkin tiluksen Lievestuoreen rajalta, Hohonahosta. Rusilassa kasvatetaan  laadukkaita pihvisonnivasikoita jatkokasvattajille ja tuotetaan myös pihvilihaa suoramyyntiin. Lisäksi tilalla harjoitetaan metsätaloutta. Tilalla siirryttiin 1970-luvulla lypsykarjasta emolehmien kasvattamiseen. Emolehmätuotanto on luonnollinen karjankasvatusmuoto. Emolehmä synnyttää vasikan joka vuosi ja imettää sitä, kunnes vasikka on noin puolivuotias. Tämän jälkeen vasikka vieroitetaan emostaan. Rusilan tilalta sonnivasikat lähtevät jatkokasvatukseen toiselle tilalle ja lehmävasikat jäävät tilalle kasvamaan. Naudat saavat elää luontaista laumaelämää aikaisin keväästä pitkälle syksyyn, jonka jälkeen laumat siirretään pihattoon sisäruokintaan.

Sadonkorjuujuhlien tapahtumapaikkana toimii Rusilan 2. tila Lievestuoreen Hohonaholla, jossa tilan toinen lauma asustaa. Tilalta löytyy myös pupuja ja kanoja, joiden lukumäärää voi olla hieman haastavampaa selvittää.

Viikonlopun ohjelmaa:

  • Paaleista rakennettu luomupomppulinna
  • Rusilan astianäyttely
  • Nähtävillä myös hankasalmelainen kansallispuku
  • Voit seurata, kuinka hevosten jouhista syntyy ihania koruja ja ostaa valmiita tuotteita itsellesi tai ystävälle tuliaisiksi

Sadonkorjuujuhlien aikaan Rusilan tilapuoti palvelee kävijöitä samoin kuin maa- ja kotitalousnaisten kahvila, josta voit ostaa pientä suolaista ja makeaa.