Hankasalmen Sadonkorjuujuhlat la 11.9.2021

Tervetuloa Sadonkorjuujuhlille juhlimaan kanssamme satokauden päättymistä!

Sadonkorjuujuhlilla voit kahvitella ja ostaa lähituotteita suoraan tilalta, seurailla maatilan eläinten eloa, tutustua tuottajiin ja heidän tiloihinsa, osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, seurata näytöksiä sekä nauttia maalaispitäjän rennosta tunnelmasta. 

AVOIMET VIERAILUKOHTEET KLO 11-16

ETELÄN TILA, os. Kovalanmäentie 232, 41500 Hankasalmi as

* Tutustumista mehiläisiin ja mehiläisten kasvatukseen
* Myynnissä hunajasta jatkojalostettuja tuotteita, perunaa ym

* Kahvio vanhassa tuvassa

ITÄMÄEN MARJAPAIKKA, os. Tervamäentie 169, 41500 Hankasalmi as

* Tutustumista tilaan ja mansikanviljelyyn
* Myynnissä pakastemansikkaa, mansikkamehua ja lakkamarjaa
* Terttu Matilaiselta: paistettua muikkua, muurinpohjalettuja, hernekeittoa, grillimakkaraa, kahvia, munkkia ym.  
* klo 14 Antti Oksasen moottorisahausnäytös 
* Veijo Halttusen perinteinen hirrenveistonäytös 
* New Hollandin esittely (Konemyynti Kauppinen) 
* Lapsille poniratsastusta ja ongintaa 
* Kirsi Suurosen siivous- ja kotiapupalvelu yrityksen esittely 
* Aksun kirpputori 
* Energiapuu korjuukoneiden esittely 
* Esillä vanhaa maatalouskalustoa, ja hevossavottavehkeitä. Museorekisterissä oleva entisöity Pappa-Tunturi. 
* ProAgrian edustaja Hannu Laitinen paikalla 
* Enduropyöränäytöksiä

PENTTILÄN MAITO OY, os. Mustamäentie 232 B, 41520 Hankasalmi

Maalaismiljööstä nauttien  
* Elinan Eväiden naudanlihapaella lisukkeineen 50 ensimmäiselle klo 12 alkaen 
 Hinta 15 € , lapsille pyttipannua pannulta 7 € 
* Nuorten 4H-yrittäjien kahvila 
* Ternimaitoa myynnissä 
* Tutustumista maidontuotantoon, viljelyyn, koneisiin ja tilan energiaratkaisuihin (uusimpana aurinkoenergia).

RANTAKORVEN TILA, os. Rantakorventie 82, 41490 Niemisjärvi

* Maatilan eläimiä: hevoset, naudat, lampaat, kanat, ankat, kissat ja koirat 
* Tallituvan kahvion herkut, lammaswurstia grillistä 
* Lampolan putiikissa mm. taljoja, lankoja, säilykelihaa, lammaswurstia, valkosipulia, Maistikas mausteseosta ja Mollamaijan leipäjuustoa
* Talutusratsastusta ja poniajelua 
* Paimennusnäytökset klo 12 ja 14

SIPILÄN TILA, os. Purolantie 280, 41550 Hannula

* Eläimiin, koneisiin ja luonnonlaitumiin tutustumista 
* Kahvio ja tuotemyyntiä (leivonnaisia, käsitöitä, syksyn satoa jne) 
* Neulahuovutustyöpaja (2 €)

Tapahtumaa organisoi Hankasalmen 4H-yhdistys ry | www.hankasalmi.4h.fi

Hankasalmen Sadonkorjuujuhlat 2020

Hankasalmella juhlittiin sadonkorjuuta ja kesän päätöstä 12.-13.9.2020!

Ohjelmassa oli vaikka ja mitä kivaa ja juhlat sujuivat ihanassa syyssäässä mainiosti ja tunnelma oli maalaispitäjän tyyliin sopivan kotoisaa ja rentoa. Tahdomme kiittää kaikkia tilallisia, talkooväkeä sekä vieraitamme, kiitos että olitte mukana Sadonkorjuujuhlilla 2020!

Vuoden 2021 Sadonkorjuujuhlien kohtaloa puntaroidaan parhaillaan. Toiveemme on saada juhlille jatkoa ensi vuonna, mutta koska Hankasalmi kutsuu! -hanke saa päätöksensä joulukuussa 2020, on tapahtuman tulevaisuus vielä epävarmaa.

 

Tervetuloa viikonlopun viettoon Hankasalmelle läheltä ja kaukaa!

Hankasalmi kutsuu! -hankkeen järjestämä sadonkorjuujuhlaviikonloppu pidetään seuraavan kerran 12.-13.9.2020. Juhlien tarkoituksena on juhlistaa satokautta ja maatilojen työpanosta koko paikkakunnan voimin. Viikonlopun aikana tapahtuman kävijät jalkautuvat maatiloille, käsityöläisten työtiloihin ja kotipaikkakunnan jopa unohdettuihin kauniisiin miljöihin. Asiakkaat pääsevät näkemään maaseutuelinkeinojen ainutlaatuiset puolet, puitteet ja vahvuudet suoraan siellä, missä elinkeinoa harjoitetaan.

Vuoden 2020 vierailukohteet julkaistaan toukokuussa 2020. 

Sadonkorjuujuhlilla voit:

  • Ostaa lähituotteita suoraan tilalta
  • Kahvitella järven rannalla
  • Seurailla maatilan eläinten rauhallista eloa
  • Tutustua tuottajiin ja heidän tiloihinsa
  • Osallistua hauskoihin aktiviteetteihin
  • Nauttia aidon maalaispitäjän rennosta tunnelmasta

Avoimet vierailukohteet 2020

1. Rantakorven tila

Viime vuoden juhlilta jo tutuksi tullut Rantakorven tila on jälleen mukana vuoden 2020 juhlilla toivottamassa kaikki vieraat tervetulleeksi tilalle 12.-13.9.2020! Maatilalla vierailijat pääsevät tutustumaan luomutilan toimintaan ja tervehtimään monipuolista asukasraatia: tilalta löytyy mm. lampaita, koiria, hevosia, nautoja, kanoja – ja uusia tulokkaita ovat tänä kesänä tilalle muuttaneet ankat! Vierailukohteessa löytyy siis paljon nähtävää ja puuhaa niin isommille, kuin pienemmillekin kävijöille.

2. Etelän tila

Etelän tilan tyylikkäät lasipurkki-hunajat ja rennon leppoisa isäntä Ari ovat monelle hankasalmelaiselle tuttu näky paikallisilla markkinoilla. Hunajan valmistuksen prosessi ja mehiläisten kiehtova elämä avautuvat uudella tavalla tilan isännän mukaansatempaavien tarinoiden kautta. Viime vuonna pääsimme jo tutustumaan mehiläistarhurin mielenkiintoiseen työnkuvaan sekä tilan lentävien työntekijöidensä edesottamuksia. Tänä vuonna vanhat ja uudet tarinan odottavat jälleen kuulijaansa Etelän tilan pirtissä.

3. Tapiolan maitotila

Tapiolan maitotila on mukana tämän syksyn juhlinnassa uutena vierailukohteena! Tapiolan maitotila sijaitsee Venekoskella, Kuuhankaveden rannalla. Tilalla on n. 120 lypsylehmää + hiehot ja vasikat. Lehmät asuvat vuonna 2012 valmistuneessa ja vuonna 2019 laajennetussa pihatossa, jossa niitä lypsää 2 lypsyrobottia. Pihamaalla saattaa törmätä myös kahteen navettakissaan. Maidontuotannon lisäksi tilalla on kasvinviljelyä ja metsätaloutta. Sadonkorjuujuhlien aikaan tilan pihapiiristä löytyy lehmien lisäksi myös mukavaa pientä puuhaa perheen pienimmille.

4. Sepän Galleria

Viime vuonna jo tutuksi tullut Sepän Galleria on jälleen avaamassa ovensa vieraille vuoden 2020 Sadonkorjuujuhlilla. Huhujen mukaan edellisillä juhlilla suuren suosion saavuttanut vohvelikahvila olisi jälleen tänä vuonna gallerian pihapiirissä palvelemassa nälkäisiä juhlijoita. Kohteessa on tarjolla myös paljon muuta mielekästä puuhaa ja nähtävää etenkin lapsiperheille ja kädentaidoista kiinnostuneille vierailijoille.
 
”Sepän Galleria on persoonallinen keramiikkapaja Hankasalmella. Valmistamme käsityönä saviastioita käsityönä yli 40v. kokemuksella.” Seuraa Sepän Gallerian elämää facebookissa, tai tutustu gallerian tuotteisiin ja toimintaan jo ennalta osoitteessa www.sepan-galleria.fi

5. Penttilän maito Oy

Penttilän Maito Oy on Päivi ja Kari Hännisen omistama maatila Hankaveden rannalla. Viime syksynä kävimme paikallisten ikäihmisten kanssa viettämässä heidän luonaan rentoa maatilapäivää, mutta tänä vuonna modernille maitotilalle pääsevät vierailemaan kaikki halukkaat!
 
”Tilan päätuotantosuunta on maidontuotanto, vuonna 2014 rakennettiin uusi pihatto lypsäville ja pienille vasikoille. Lypsyn hoitaa kaksi lypsyrobottia. Myös nuorkarja kasvatetaan tilalla. Kerromme mielellämme tilan toimintatavoista, eläimistä ja yrittäjän arjesta. Tervetuloa tutustumaan!” Maitotilalle pääset vierailemaan juhlilla sunnuntaina 13.9.2020.

6. Sipilän tila

Perinteistä maitotilaa edustaa tänä vuonna Sipilän tila.
”Tilan historia ulottuu 1800-luvulle ja se on ollut saman suvun hallussa jo ainakin kuuden sukupolven ajan. Tilan päärakennus on yli satavuotias ja perinteisestä pihapiirissä näkyvät eri vuosikymmenten kerrokset aina 2000-luvulle saakka. Tilan lehmät lypsävät parsinavetassa. Tuotantotiloja ja kalustoa on päivitetty koko 2010-luvun pienillä investoinneilla vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia ja parantamaan eläinten hyvinvointia. Kesäisin nuorkarja laiduntaa perinteisillä metsälaitumilla. Tilalla kasvatetaan karjan rehuksi nurmea ja kauraa ja isäntäväen kotitarpeiksi mm. leipäviljaa, perunoita ja pieni kanalakin pihasta löytyy.”

7. Ranta-Keurula

Uutena kohteena sadonkorjuujuhlille osallistuu tänä vuonna myös matkailumaatila Ranta-Keurula, joka sijaitsee upealla paikalla kynsiveden rannalla. Tilalla tapaat lämminhenkisen isäntäparin ja uljaan vahtikoiran lisäksi myös nautakarjaa, pari ponia ja muita maatilan eläimiä sekä pääset ihastelemaan mieleenpainuvaa maaseudun miljöötä.
 
”Sadonkorjuujuhlan aikoihin syyskuussa tulee kuluneeksi 233 vuotta Ranta-Keurulan tilan perustamisesta, toki paikalla on asuttu jo tuhansia vuosia. Nyt Ranta-Keurula on maanviljelyn ja karjanhoidon ohella matkailumaatila.” Tutustu tarkemmin tilan puitteisiin ja toimintaan osoitteessa www.ranta-keurula.fi tai vierailemalla Ranta-Keurula fb-sivuilla. Tällä tilalla kelpaa vaikka yöpyä juhlaviikonloppuna!

8. Haasianiemen mansikkatila

Haasianiemen mansikkatila sijaitsee aivan Hankasalmen ja Konneveden rajoilla ja tila onkin viimeinen, vaan ei suinkaan vähäisin vierailukohde tämän vuoden juhlareitillä.

Haasianiemessä kasvatetaan mansikkaa, jonka satokausi on jo juhlien aikaan päättynyt. Tilan isännällä on kuitenkin tiedossa jotain muuta mukavaa viihdykettä vierailleen juhlien aikaan ja vesistön ympäröimässä niemessä on aivan mielettömät maisemat joita kelpaa ihastella! Tälläkin tilalla kannattaa siis ehdottomasti käydä vierailemassa sadonkorjuujuhlien aikaan. Tervetuloa!

Pop-up-kohteet ja tapahtumat
2020

9. Wanhan Ajan Iltamat

Lauantaina tilojen sulkeuduttua juhlia jatketaan yhdessä vielä Hallan Tuvan ihastuttavassa miljöössä. La-illan jatkoilla sukelletaan maaseudun iltama-perinteeseen ja nautitaan rennosta ilmapiiristä, pienestä suuhunpantavasta, musisoinnista ja historian lehtien havinasta. Tervetuloa mukaan!

Paikka: Hallan Tupa, Kirkkorannantie 2, 41520 Hankasalmi
Aika: klo 18 alkaen
Sisäänpääsy: ilmainen

10. Sadonkorjuukahvila & Syystori/kirppis

Sadonkorjuujuhlien oheistapahtumana Berry bakes & Melli-Elli järjestevät yhteistyössä syksyisen vohvelikahvilan. Kahvilan valikoimassa täytetyt makeat ja suolaiset vohvelit (myös gluteenittomana) sekä makeita että suolaisia satokauden piirakoita ja muita herkkuja.

Melli-Ellin viereisellä torilla tapahtuma johon halukkaat voivat ilmoittautua myymään ilmaiselle myyntipaikalle syksyisiä leivonnaisia käsitöitä tai vaikkapa kirpputoritavaraa, ilmoittautuminen Berry bakesille tai Melli-Elliin.

11. Herttufolk-festarit

Syksyn ja sadonkorjuun  kunniaksi Hangan Lavalla järjestetään Hankasalmen sadonkorjuujuhlien oheistapahtumana kansanmusiikki-festivaalipäivä, joka liikuttaa kaikenikäisten kehoa ja mieltä! Luvassa liikunnallista työpajaa sekä useita esiintyjiä poikkitaiteellisista tempauksista aina hurmaaviin musiikkiesityksiin saakka.

HerttuFolk -alueella on mahdollista nauttia mm. Hangan Lavan kahvion antimista, joten purtavaakin löytyy pikku-nälän yllättäessä.

Paikka: Hangan Lava, Hankasalmentie 129, 41500 Hankasalmen asema
Aika: klo 14-16 & 16-20
Päivän sisäänpääsy: klo 14-16 ilmainen, työpaja 5€/hlö (yli 12 v.)
Illan sisäänpääsy: klo 16-20 10 €/hlö (yli 12 v.)