Hankasalmi kutsuu! Sadonkorjuujuhla Makkosen maitotilalla Kallioahossa

Hankasalmi kutsuu! -sadonkorjuujuhlat

Tervetuloa viikonlopun viettoon Hankasalmelle läheltä ja kaukaa!

Hankasalmi kutsuu! -hankkeen järjestämä sadonkorjuujuhlaviikonloppu pidettiin 20.-22.9.2019. Juhlien tarkoituksena on juhlistaa satokautta ja maatilojen työpanosta koko paikkakunnan voimin. Viikonlopun aikana tapahtuman kävijät jalkautuvat maatiloille, käsityöläisten työtiloihin ja kotipaikkakunnan jopa unohdettuihin kauniisiin miljöihin. Asiakkaat pääsevät näkemään maaseutuelinkeinojen ainutlaatuiset puolet, puitteet ja vahvuudet suoraan siellä, missä elinkeinoa harjoitetaan.

Vuoden 2020 vierailukohteet julkaistaan toukokuussa 2020. 

Sadonkorjuujuhlilla voit:

  • Ostaa lähituotteita suoraan tilalta
  • Kahvitella järven rannalla
  • Seurailla maatilan eläinten rauhallista eloa
  • Tutustua tuottajiin ja heidän tiloihinsa
  • Osallistua hauskoihin aktiviteetteihin
  • Nauttia aidon maalaispitäjän rennosta tunnelmasta

Avoimet vierailukohteet 2019

Rusilan tila

Rusilan Tilalla kasvatetaan pihvikarjaa suurella sydämellä. Rusilassa naudat saavat nauttia rennosta elämästä isossa laumassa vuoden ympäri. Tilalta voit ostaa herkullista pihvilihaa pakasteena ja myös jatkojalostettuja tuotteita, kuten tölkkilihaa. Viikonlopun aikana pääset tilalla vieraillessasi mm. seuraamaan tilan asukkien rentoa laidunelämää ja herkuttelemaan emännän kahviossa.

Avoinna: lauantai klo 11-17 & sunnuntai 12-16
Osoite: Puhakantie 267, 41400 Lievestuore

Rantakorven tila

Rantakorven Tilalla riittää nähtävää ja koettavaa. Tilan toiminta on monipuolista: on lampaiden kasvatusta, ratsastustoimintaa, lammaskoiria, valkosipulin kasvatusta ja jopa oma lehmä, jonka mainosta tilalla valmistetaan omaan pöytään vaikka ja mitä herkullista!

Avoinna: lauantai klo 11-17 & sunnuntai 12-16
Osoite: Rantakorventie 82, 41490 Niemisjärvi

Niemelän ratsutila

Niemelän Tilalla tapaat tilan emännän Kirsin perheineen ja pääset tutustumaan tarkemmin villan tuotantoon sekä suomalaisten alkuperäisrotujen kasvatukseen. Tilalla asustelee lampaiden lisäksi myös paljon muita maatilan eläimiä kuten hevosia, kanoja, pupuja ja possuja.

Avoinna: lauantai klo 11-17 & sunnuntai 12-16
Osoite: Halttulantie 185, 41490 Niemisjärvi

Etelän tila

Tarjolla makean elämän maatilamatkailua! Tule tutustumaan mehiläisten elämään mehiläistarhaustilalla. Etelän Tilalta voit ostaa laadukasta hankasalmelaista hunajaa suoraan tuottajalta. Tilan isäntä Ari esittelee vierailleen mehiläisten elämää, pesän rakennetta ja hunajan valmistusta.

Avoinna: lauantai klo 11-17 & sunnuntai 12-16
Osoite: Kovalanmäentie 231, 41500 Hankasalmi

Sepän Galleria

Sepän Galleria on yksi Hankasalmen vanhimmista matkailuyrityksistä. Keramiikkapajalla voit tutustua savisten keramiikka-astioiden valmistukseen, tehdä edullisia ostoksia pajahinnoin, tai valmistaa sepän opastuksella itsellesi oman, nimikoidun puurokulhon! Sadonkorjuujuhlien aikaan Sepän Gallerian pihapiiristä löytyy myös vohvelikahvila, jossa kannattaa käydä herkuttelemassa!

Avoinna: lauantai klo 11-17 & sunnuntai 12-16
Osoite: Sepän Galleriantie 60, 41530 Hankasalmi

Makkosen maitotila

Makkosen maitotila on siskosten pyörittämä sukutila, mistä löytyy parsinavetta lypsäville lehmille ja muulle karjalle uudenkarhea pihatto asuinsijaksi. Viikonloppuna tilan konehalli muuntautuu lähituotetoriksi, jossa palvelee myös paikallisen kyläseuran pyörittämä pop-up-kahvila. Tilan pihapiiristä löytyy myös paljon mukavaa puuhaa perheen pienimmille.

Avoinna: lauantai klo 11-17
Osoite: Hankasalmentie 292, 41500 Hankasalmi As

Jäntin mansikkatila

Jäntin marjatilalla valmistetaan laadukasta marjamehua. Tila on kuuluisa makeista mansikoistaan, joita tila myy kesällä tuoreina ja talvella niistä valmistetaan herkullista mansikkamehua. Tilalta löytyy myös paljon vanhoja maatilan esineitä, joita voit ihastella vierailusi aikana.

Avoinna: lauantai klo 11-17 & sunnuntai 12-16
Osoite: Rauhalantie 28, 77120 Venetmäki

Huovon maitotila

Huovon maitotila huokuu rentoa maalaistunnelmaa ja tekemisen meininkiä. Tilan isäntäparina toimii Suvi ja Juha Kärkkäinen ja tiluksilla pääset tutustumaan tarkemmin lehmän arkipäivään sekä tilan askareisiin.

Avoinna:  sunnuntai 12-16
Osoite: Sauvontie 327, 41580 Sauvamäki

Pop-up-kohteet ja tapahtumat

Tamma- ja varsanäyttely

Hankasalmen Hevosystäväinseura järjestää tamma- ja varsanäyttelyn lauantaina 21.9.2019 Hankasalmen Varnes-hippos raviradalla. Tule seuraamaan hevosten esittelyä ja tutustu samalla tarkemmin hevosen anatomiaan ja näyttelykäytäntöihin. Paikan päällä tarjolla poniajelua ja muuta mukavaa puuhaa koko perheelle.

Voimanpesän Pop-up-hetki

Voimanpesän Hemmotteluhetki on kaikille avoin pop-up-tilaisuus joka sisältää ohjatun Metsäjoogan (n. 1h) Voimanpesän pihapiirissä. Klo 13–14 vieraat pääsevät tutustumaan yrityksen toimintaan sekä maistelemaan mehuja, joiden maku ja väri tulevat puhtaasti luonnosta, kuten horsmasta tai raparperista.

Avoinna: lauantaina klo 12-14
Osoite: Ruokoniementie 6, 41520 Hankasalmi

TMK tehdaskierrokset

Hankasalmelle kohoaa TMK Energiakoura Oy:n upouusi tehdas ja toimitilat. Virallisia avajaisia juhlitaan vasta marraskuussa, mutta Sadonkorjuun kunniaksi TMK:n toimitiloihin pääsee tutustumaan jo nyt! Tehdaskierrokset sunnuntaina klo 12–14.

Ajankohta: Sunnuntaina klo 12-14
Osoite: Pieksämäentie 15, 41520 Hankasalmi

Torilla tapahtuu!

Juhlia jatketaan lauantaina avoimien kohteiden sulkeuduttua torilla!

Lasten Syyspippalot: Rento, lapsiperheille suunnattu tapahtuma jossa luvassa mm. ”Mieletön Mystinen Metsäseikkailu” teatteriesitys ja poniratsastusta. 
Ajankohta: lauantaina 21.9. klo 17–18

Klo 18:30–21:30 YöKylällä: Juhlien viralliset kekrit! Rentoa yhdessäoloa, musiikkia, paikallista ruokaa ja juomaa.
Ajankohta: lauantaina 21.9. klo 18:30–21:30

Osoite: Riukulantie 2, 41520 Hankasalmi

Ekumeeninen päätösjuhla

Juhlaviikonloppu päätetään Huovon maitotilalle ekumeeniseen päätösjuhlaan jonka kohokohtana siunataan vuoden sato eri kirkkokuntien edustajien toimesta. Tilaisuuteen osallistuu Hankasalmen evankelisluterilainen seurakunta, Hankasalmen helluntaiseurakunta, Hankasalmen vapaaseurakunta sekä Rautalammin ortodoksinen seurakunta.  Tervetuloa!

Ajankohta: Sunnuntai klo 15-16
Osoite: Sauvontie 327, 41580 Sauvamäki